CELULIT

CELULIT

ŠTO JE TO CELULIT?

Celulit je, kronična upalna i degenerativna bolest vezivnog tkiva kože,naročito njenih elastičnih vezivnih vlakana, pri čemu ženski spolni hormon estrogen i nasljedni faktori igraju glavnu ulogu. Međutim, za nastanak celulita odgovoran je i mnoštvo dodatnih faktora koje treba poznavati i koliko je moguće ne dozvoliti njihovo ispoljavanje.

Kako nastaje celulit?

Nikome se ne sviđaju bedra i bokovi puni rupica, ali mnoge osobe ih imaju. Kod celulita naslage prekomjerne masti stvaraju kožu s površinom punom rupica slična takozvanoj “narančinoj kori”.

Celulit

je posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva, odnosno nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu, što sprečava normalan odvod krvi i limfe koji odvode otpadne tvari iz tkiva.

Materije koje organizam ne izluči skupljaju se u dubokom sloju kože, u prostorima između stanica masnog tkiva i pritišću sitne krvne zidove koje ne mogu masnim stanicama dovoditi normalnu količinu krvi, odnosno hranljive materije. Celulit je propraćen oštećenjem okolnog tkiva koje postaje neelastično, te tako dovodi do površinske deformacije kože.

U dijelovima tijela u kojima je cirkulacija najsporija stvaraju se otekline koje na površini kože vidimo kao ‘narančinoj kori’, a isto tako slabi i njen tonus. S obzirom na to da se celulit nalazi u dubljim dijelovima kože, u hipodermisu, ima tendenciju povećavanja, jer se masne stanice volumenom povećavaju. Posljedica je pogoršanje celulita, usporena cirkulacija krvi što uzrokuje zadržavanje vode i loše uklanjanje masti i štetnih materijala.

Tada kažemo da se celulit čvrsto ugradio(tvrdi celulit).Celulita se svakako užasavaju sve žene iako ga gotovo sve imaju, a u posljednje vrijeme imaju ga i muškarci. Na to utiču geni, ishrana, nezdravi sjedilački način života, ali i stres i psihološki pritisci pod kojim većina živi. Ružan izgled narančina kore na bedrima, trbuhu, nadlakticama, koljenima, stražnjici nije stoga samo estetski nego i zdravstveni, pa i psihološki problem.

celulit mršavljenje elektrostimulacija radiofrekvencija

Što i kako učiniti da se ne pojavi? I možemo li ga se riješiti?

Odgovor, kažu nutricionisti, treba tražiti ondje gdje nastaje problem, a ne gdje se iskazuje: u tijelu u kojem uostalom nastaju procesi koji uzrokuju celulit. Treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti masnoće i ukloniti nakupljenu vodu i toksine. To najčešće znači i promijeniti režim ishrane te povećati fizičku aktivnost uz prirodne .
Celulit ne poštuje pravila.U slučaju celulita nema pravila.

Samo ga oko deset posto žena nema, a među onih 90 % koje ga imaju čak je oko 32 % mršavih. Zbog utjecaja hormona, nepravilne ishrane i pomanjkanja fizičke aktivnosti masno tkivo se nakuplja i čini oko 20 do 25 % ukupne tjelesne težine.

U tome se, među ostalim, razlikuje muški i ženski organizam jer žene u tom slučaju imaju manjak mišićne mase. Zbog toga se i ne mogu dobiti odgovarajući rezultat samo s dijetama i izgladnjivanjem. Celulit je promijenjeno masno tkivo koje se nakuplja na određenim dijelovima ženskog tijela (ruke, leđa, stražnjica, trbuh, bedra i koljena).

RADIOFREKVENCIJA

Uzrok

može biti i genetski, ali najveću odgovornost ipak ima ženski hormon estrogen. On uzrokuje nakupljanje i zadržavanje suvišnih masnoća koje se mogu javiti od puberteta do klimakterija. Za njegovo uklanjanje treba mnogo više truda i kombinaciju ishrane, vježbanja i kozmetičkih tretmana.

Celulit koji dobijemo uz debljanje, bez obzira na to je li ono sporo ili brzo, vrlo se lako uklanja. Jedino mu ne smijemo dopustiti da se “ukorijeni”. Uz pomoć pravilne ishrane, sporta i kozmetičkih klasičnih tretmana kod takvog ćemo celulita vrlo brzo dobiti dobre rezultate.

Celulit može nastati naglo, tj. mi ga vidimo odjednom, a uzrok može biti debljanje jer se organizam od nekih materija brani tako da prikuplja i akumulira energiju. Stoga izgladnjivanjem ne dobijemo nikakve rezultate, a sve to pospješuje i stres.

Neuredna probava također potiče pojavu celulita jer puna ili lijena crijeva pritišću karlicu i tako onemogućuje povratni protok krvi i usporavaju cirkulaciju u nogama. Ishrana bogata voćem i povrćem s puno biljnih vlakana i vode pomoći će vam ako imate takve probleme. Često je neophodno dodatno unositi biljna vlakna putem kvalitetnih dodataka ishrane.

Pored navedenih faktora, pušenje je vrlo važan štetni faktor u nastanku celulita, jer smanjuje oksidacije procese u organizmu, smanjuje snabdijevanje ćelija neophodnim kisikom, a oštećujući krvne sudove smanjuje i snabdijevanje ćelija hranjivim supstancama te dovodi do pojačanog stvaranja slobodnih radikala u tkivu.

Stručnjaci upozoravaju

kako su najveći krivci za nastanak celulita i pomanjkanje kretanja, prekomjerni unos kalorija hranom, otežana cirkulacija, stres, pušenje… sve ono što nam je moderni ritam života nametnuo kao svakodnevicu. Porazno je da se zbog stresnog načina života celulit sve više pojavljuje i kod vrlo mladih djevojaka.
Svaka žena sanja o tijelu bez viška kilograma i celulita
Ukratko: Možemo slobodno reći da je celulit vidljiv znak starenja kože kao posljedica usporenog metabolizma.

Stoga borba protiv celulita mora biti temeljita, uporna (upornija od njegovog pojavljivanja) i suštinska. Najbolje je kombinirati vježbanje, zdravu ishranu i ciljane kozmetičke njege, ali i pripaziti i ne visoke potpetice ili pretijesnu garderobu koja sprečava normalnu cirkulaciju tijela. I što je najvažnije, želite li doista izboriti pobjedu, nikad ne recite da nemate vremena….

STUPNJEVI CELULITA

TIPOVI I FAZE U RAZVOJU CELULITA

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg – epidermisa, srednjeg – dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlijezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo), i donjeg subkutanog(potkožnog) tkiva.
U subkutanom tkivu nastaje celulit. Gornji slojevi subkutane masti se jednim djelom probijaju u dermis.

Postoje dva tipa celulita:
Prvi tip je onaj koji se vidi pod pritiskom, ili kada prekrižimo noge na našim bedrima, ili butinama i imaju ga skoro sve žene .
Drugi tip je u vidu “narančine kore”, i u ovom slučaju koža tako izgleda i u ležećem položaju

Faze u razvoju celulita

Promjene kod drugog tipa „kora narančine” prvenstveno obuhvaćaju ćelijsko tkivo kože i to naročito masno i vezivno potkožje, te krvne i limfne sudove. Sam proces, brzina i količina nastanka celulita dosta je individualan, iako se po pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegovog razvoja.

Prva faza
U prvoj fazi u masnim ćelijama u potkožnom tkivu dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen. Koža iznad njih počinje da se nabira.

Druga faza
U drugoj fazi, povećane masne ćelije počinju pritiskati susjedne krvne i limfne sudove. Zbog toga dolazi do slabijeg snabdijevanja tkiva s kisikom i hranjivim materijama. To dovodi do nakupljanja toksičnih materija koje, otežani krvotok, ne može eliminirati. Zastoj u krvotoku dovodi do izlaska tečnosti velikih molekula šećera iz sudova. To povlači još više tečnosti iz cirkulaciji.

Treća faza
U trećoj fazi opaža se otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenskih vlakana oko grozdova masnog tkiva. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim predjelima postaje tanja. U ovoj fazi uvećani masni grozdovi još više pritišću dubinski sloj kože(krzno) i celulit postaje vidljiv spolja(poput narančina kore).

Četvrta faza
Za četvrtu fazu (sklerozna faza) je značajno da se mogu opipati čvrsti čvorići. Ovi čvorovi su izazvani umnožavanjem i skupljanjem vezivnog tkiva koji razdvaja masne grozdove(crne vertikalne linije na slici) pri čemu se grozdovi neprekidno uvećavaju U toj fazi u celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala). Ovaj oblik se naziva i tvrdi celulit. Ponekad kod dobro uvježbanih i mlađih osoba koža izgleda zategnuto i daje privid odsustva narančine kore, ali sa starenjem situacija se značajno pogoršava.

celulit muškarci žene

Zašto ga muškarci imaju manje (ili nemaju)?

Muškarci su, u odnosu na žene, u vezi s nastankom celulita, u višestrukoj prednosti. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sistemu (prije svega se to odnosi na estrogen) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva.
Otporna kolagena vlakna muškog tkiva su međusobno čvrsto prepletene i manje rastezljiva nego li kod ženskog pola. To je ujedno i razlog zašto se masti kod muškaraca ravnomjernije raspoređuju i ne uzrokuju nastajanje celulita.
No, u posljednje vrijeme ni muški pol nije pošteđen. Nažalost, osim prirodne produkcije hormona, sve smo više pod udarom onih koje unosimo spolja, bilo namjerno (npr. lijekovi) ili ne (npr. ishrana).
Posebna opasnost krije se u konzumiranju hrane animalnog porijekla. Naime, životinjama se zbog povećanja težine i bržeg rasta i razvoja (prirasta) u hranu dodaju hormoni za poticanje rasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz hrane. Upravo je to jedan od razloga što se celulit sve više javlja i kod muškaraca.